Ι. ΜΠΑΡΜΠΕΡΟΓΛΟΥ
Ιατρός Βιοπαθολόγος - Μικροβιολόγος
T. Assist. Παν. Κλινικής Würzburg Γερμανίας

ΙΑΤΡΟΤΕΣΤ - ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑ

ΒΙΟΧΗΜΕΙΑΣ - ΜΙΚΡΟΒΙΟΛΟΓΙΑΣ

ΑΙΜΑΤΟΛΟΓΙΑΣ - ΟΡΜΟΝΟΛΟΓΙΑΣ

Γονιμότητα


Δυστυχώς, το σπέρμα πολλών ανδρών είναι ασθενές σε μία ή περισσότερες παραμέτρους, λόγω μιας πιθανής μικροβιακής λοίμωξης που υποκρύπτεται και μπορεί να είναι ασυμπτωματική. Γι' αυτό το λόγο, συνιστάται σε όλους τους νέους άνω των 22 ετών περιοδικά να εξετάζουν μικροβιολογικά και ποιοτικά (σπερμοδιάγραμμα) το σπέρμα τους.

Που οφείλεται η ανδρική στειρότητα - υπογονιμότητα; Απάντηση

Πολύ συχνά, η ανδρική στειρότητα ή υπογονιμότητα οφείλεται σε αδιάγνωστες ή ελλιπώς θεραπευμένες προστατίτιδες. Κατά ένα μικρότερο ποσοστό σε ορμονικούς λόγους.

Πώς μπορεί να προληφθεί; Απάντηση

Πρωταρχικό ρόλο παίζει η σωστή και έγκαιρη διάγνωση, ώστε να ακολουθηθεί η ορθή θεραπεία από θεράποντα ιατρό.

Πρέπει όλοι οι νέοι άνδρες να εξετάζουν το σπέρμα τους; Απάντηση

Κατηγορηματικά ΝΑΙ. Μετά την ηλικία των 20 ετών καλό είναι περιοδικά κάθε 2-3 χρόνια να γίνεται ένα σπερμοδιάγραμμα και μια απλή καλλιέργεια σπέρματος

Πώς γίνεται ένα σπερμοδιάγραμμα και τι μας δείχνει; Απάντηση

Είναι απλό: Μετά αποχή 3-5 ημερών γίνεται πολύ προσεκτική λήψη, συγκεντρώνοντας το σπέρμα σε ένα αποστειρωμένο δοχείο και το προσκομίζετε στο ιατρείο. Ο γιατρός παρακολουθεί το σπέρμα περιοδικά μέσα σε 8 περίπου ώρες και καταγράφει την κινητικότητα, τον αριθμό και άλλες παραμέτρους, ώστε να αξιολογηθεί η γονιμότητά του.

Τι κάνουμε όταν τα αποτελέσματα δεν είναι τα αναμενόμενα; Απάντηση

Βιβλιογραφικά, για να εξάγουμε συμπέρασμα, πρέπει να γίνουν 3 σπερμοδιαγράμματα σε διάστημα 4-5 μηνών ώστε ο γιατρός να βγάλει αξιόπιστα συμπεράσματα και να προβεί σε τυχόν αγωγή.

Πώς γίνεται η συλλογή του σπέρματος; Απάντηση

Γίνεται στο σπίτι ή στο εργαστήριο κατευθείαν σε ένα πλαστικό αποστειρωμένο δοχείο (όχι σε προφυλακτικό). Πρέπει να δοθεί προσοχή ώστε η λήψη να είναι πλήρης, από την αρχή της εκσπερμάτισης.

Τι κάνουμε όταν βρεθεί μικρόβιο; Απάντηση

Ο θεράπων ιατρός, βάσει του αντιβιογράμματος, χορηγεί το κατάλληλο αντιβιοτικό (για διάστημα τουλάχιστον τριών εβδομάδων). Πολλές φορές, χρειάζεται να ακολουθήσει την ίδια θεραπεία και η σύντροφος.

Ένα ασθενές σπέρμα διορθώνεται εύκολα; Απάντηση

Η απάντηση δεν είναι απλή. Τα χρόνια προβλήματα δεν έχουν πάντα καλή πρόγνωση (π.χ. χρόνια προστατίτιδα). Εάν η βλάβη είναι ορμονικής αιτιολογίας, τότε η θεραπεία είναι ευκολότερη και πιο σίγουρη.

Είναι συνηθισμένες οι ορμονικές διαταραχές στους άντρες; Απάντηση

Γενικά όχι. Οι άνδρες παρουσιάζουν πολύ λιγότερα ορμονικά προβλήματα από τις γυναίκες. Το κύριο πρόβλημα στους άνδρες είναι οι υποτροπιάζουσες ή αδιάγνωστες ή ελλιπώς θεραπευμένες προστατίτιδες

Ποιος είναι ο φυσιολογικός αριθμός σπερματοζωαρίων; Απάντηση

15.000.000 και άνω.

Ποιοι άλλοι παράγοντες μπορούν να επηρεάσουν το σπέρμα; Απάντηση

Το κάπνισμα, το αλκοόλ, διατροφικοί παράγοντες, η ατμοσφαιρική ρύπανση, καθώς και η συχνή εναλλαγή συντρόφων θεωρούνται ενοχοποιητικοί παράγοντες. Το ίδιο ισχύει και για την ακτινοβολία των κινητών και των υπολογιστών.

Τι εννοούμε καλλιέργεια σπέρματος; Απάντηση

Αναζητούμε την ύπαρξη μικροβίων στο σπέρμα που φυσιολογικά είναι στείρο μικροβίων. Γίνεται απομόνωση και έλεγχος για το κατάλληλο αντιβιοτικό. Εκτός της τυπικής καλλιέργειας, καλό είναι να εξετάζεται και η ύπαρξη χλαμυδίων ή μυκοπλασμάτων. Έτσι καλύπτουμε όλο το φάσμα των λοιμώξεων.

Υπάρχουν δύσκολα και εύκολα μικρόβια; Απάντηση

Ναι. Εξαρτάται σε πόσο μεγάλο φάσμα αντιβιοτικών είναι ευαίσθητα.

Το σπερμοδιάγραμμα γίνεται και με αυτόματο μηχάνημα; Απάντηση

Ναι, αλλά όσοι ασχολούνται σοβαρά με αυτή την εξέταση, εμπιστεύονται τη μικροσκοπική παρατήρηση και όχι τα αυτόματα μηχανήματα

Με την εξέταση ούρων μπορούμε να διαπιστώσουμε τυχόν προστατίτιδα; Απάντηση

Όχι. Η γενική εξέταση ούρων και η καλλιέργεια δεν αποκλείει καθόλου την ύπαρξη προστατίτιδας. Η καλλιέργεια σπέρματος ή η καλλιέργεια κατά Stamey είναι οι σωστές μέθοδοι για να διαπιστώσουμε αν υπάρχουν μικρόβια.

Τι χρειάζεται να κάνω ώστε να εξεταστώ; Απάντηση

Μη διστάσεις να επικοινωνήσεις με το γιατρό προσωπικά, στο τηλέφωνο του εργαστηρίου 210 6426 000, για όλες τις απορίες και τις διευκρινήσεις που χρειάζεσαι